De Groene Belg DBG-Missie Duurzaam leven Gezondheid Overbevolking Planetaire grenzen

RUBRIEK: Gezondheid

Hoog tijd voor een gezondere levensstijl

Uit De Groene Belg 1881 – 29/3/2020

Niet alleen tegen venijnige virussen, maar ook tegen al de koude en natte winterdagen, is het goed om ons immuunsysteem op natuurlijke wijze te versterken. Levertraan is daarvoor ideaal. Op de fles van deze uit duurzame Deense visserij afkomstige levertraanolie kan je lezen dat levertraan niet alleen goed is voor je immuunsysteem, maar ook voor je hart én - belangrijk voor Groene Belg-lezers - voor een normale hersenfunctie ! (foto jpe)

Ondanks de waarschuwingen voor dramatische ‘corona-uitbraken’ in arme landen, waren het vooral rijke landen en regio’s die door het coronavirus hard getroffen worden.  ‘Corona: de nieuwste welvaartsziekte’ ? Een ‘rijken-moordenaar’ ?

Het antwoord kwam via een lezer die dit webadres mailde: https://www.telegraaf.nl/nieuws/401591346/gommers-80-procent-van-de-coronapatienten-op-ic-heeft-overgewicht

“Corona = obesitaskiller”

Daar wordt de tv-praatshow ‘Jinek’ (met Eva Jinek) vermeld: https://www.rtl.nl/gemist/jinek/ . Klik op het item met intensivist Peter van der Voort ( https://www.rtl.nl/video/25bf5916-2574-46df-9da9-b4d8a5ed1de6/ ) dan hoor je dit: “Bijna alle coronapatiënten” (op intensieve) “hebben adipositas.” “Overgewicht.”

Jinek: “Alle patiënten die jullie hebben op intensieve, hebben overgewicht ?”

Van der Voort: “Vrijwel allemaal.”

Jinek: “Is daar een correlatie ? Is daar een verband ?”

Van der Voort: “Blijkbaar. Hoe dat precies zit in het mechanisme van deze ziekte, is nog niet duidelijk maar het valt wel duidelijk op.”

De ook aanwezige voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, beaamde: “Het is niet bij alle patiënten, maar twee derde, 80 % heeft inderdaad overgewicht.”

Jinek: “En wat zou daar achter kunnen zitten ?”

Gommers: “Vanuit China hoorden we ook dat de patiënten hypertensie en suikerziekte hebben. Dat zijn ook ziekten die horen bij overgewicht. Mogelijks zit dat ook wat mee. Maar overgewicht geeft ook een zware borstkas. Daardoor kan je ook moeilijker ademen.”

En laat het ‘coronavirus’ nu net op de longen werken …

Nou, zou dat dan niet wat meer media-aandacht moeten krijgen ?

In Nederland duiken de uitspraken van Van der Voort en Gommers wel al her en der op, met daarbij een artikel dat titelt: “Corona = obesitaskiller” (zie https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/corona-patienten-ic-overgewicht/  https://tpo.nl/2020/03/28/corona-obesitaskiller/# https://nieuws.nl/algemeen/20200327/meeste-corona-patienten-op-intensive-care-hebben-overgewicht/ )

In plaats van ons ‘te laten besmetten’ en dan weer proberen te genezen, kunnen we beter trachten zo gezond te leven dat virussen geen vat op ons krijgen. Met als extra voordeel dat des te gezonder, des te fitter je bent, des te aangenamer je lang kan leven. Iets wat zelfs in het ‘rijke Westen’ steeds meer mensen moeilijk valt. Charlie Hebdo meldde een paar jaar geleden al een teruglopende levensverwachting voor Frankrijk en in de V.S. is die trend ook al ingezet sinds 2015. (jpe)


‘Covid 19’ is de ‘guillotine’ niet:

Je kan het overleven, zelfs afweren

“Britse Chloe (21) was “perfect gezond” en is toch bezweken aan coronavirus.”

“Amper 40 jaar en erg sportief, toch sterft Brusselaar aan coronavirus”

“14-jarige Vitor is het jongste coronaslachtoffer van Europa”

Zulke krantentitels kunnen de indruk wekken dat zoals Het Laatste Nieuws schreef over Brusselaar Giancarlo Agostino Di Maria “niemand veilig lijkt voor het nieuwe coronavirus.”

En toch … Op zondagmiddag 29/3/2020 vond je om 15 u 35 op https://www.worldometers.info/coronavirus/ dat er toen al 146.396 mensen wereldwijd van corona hersteld waren. Een veelvoud van de 32.139 doden op dat moment.  Dat op een totaal van 683.536 opgemerkte besmettingen.

In naar verluidt 80 % van de besmettingen krijgen mensen alleen maar ‘milde symptomen’.

Waarom sterft de ene mens aan een virusbesmetting en de andere niet ? Een vrouw van 87 vertelde me hoe er hier ook in 1958 een zware griepepidemie woedde. Zelf belandde ze daardoor in de kliniek. Daar vernam ze dat een gezonde jongeman uit haar straat, een rijkswachter, het niet overleefde.

Wie loopt er nu het meeste gevaar ?

  1. Ouderen: 65-plussers; wegens o.a. hun verminderde immuniteit (zie https://www.aljazeera.com/indepth/features/doctors-note-older-people-vulnerable-covid-19-200329060131663.html )
  2. Mannen meer dan vrouwen
  3. Mensen met risico-gedrag: roken, alcoholverslavingen …
  4. Mensen met lichamelijke problemen zoals hart- en longziekten, zwaarlijvigheid …
  5. Mensen die wonen in gebieden met zware luchtvervuiling (zoals industrieel Noord-Italië)
  6. Verder is er nog een onbekend aantal andere factoren in het geding, waaronder genetische.

Levensstijl als medicijn

Eén van de grote kritieken die zowel op het onderwijs, de media als de medische sector te maken zijn, is dat ze veel te weinig aandacht besteden aan het onderwijzen en informeren inzake algemene gezondheid. Aan ‘preventie’.

In de medische opleidingen ligt veel te sterk de nadruk op het genezen van allerlei mogelijke ziektes, maar iets belangrijks zoals gezonde voeding komt nauwelijks of niet aan bod. Zo bevestigde me recent nog een studente geneeskunde.

Eén en ander hangt samen met de aard van de medische sector waarvan het private deel volop profijt haalt uit ziektes en ongelukken. Dat gaat soms ver. Zo meldde het onderzoeksjournalistieke ‘Follow the money’ op donderdag 26 maart dat farmagigant ‘Roche’ zijn machtspositie misbruikte en een recept voor coronatests weigerde vrij te geven. Pas onder druk van de Europese Commissie gaf Roche toe.

Bij het ‘corona-nieuws-mediawachten’ de jongste maanden heb ik er extra opgelet maar in de algemene media slechts 2 uitgebreide gezondheidsartikels gevonden. Van overstelpt worden: geen sprake.

  • Al Jazeera bracht op 27/3 dit artikel van dr. Sara Kayat: “Can you boost your immune system?”

Kayat beantwoordde haar vraag resoluut met ‘No’. ‘Neen’. Je immuniteit kan je niet zomaar ‘oppeppen’. Het is een werk van lange adem en behoorlijk ingewikkeld. Het vergt in drie woorden dit: “een gezonde levensstijl”. Niet een paar pilletjes of andere wondermiddeltjes. Kayat overliep wel een aantal van de noodzakelijke voedingsstoffen zoals de vitamines B, C en D alsook bv. de impact van stress, voeding en voldoende beweging. 

Ze besloot: “Ultimately, in addition to our genetics, our immune system is made up of the interplay between our diet, stress, lifestyle and environment. (….) There is no one elixir to optimise it, just the symbiotic relationship of all these factors acting together.”

Voor haar artikel: zie https://www.aljazeera.com/indepth/features/doctor-note-boost-immune-system-200327094510965.html

Deschepper zette de belangrijkste adviezen om optimaal voorbereid te zijn op een mogelijke infectie op een rijtje. Hij vergelijkt de strijd tegen een ziekte met een fikse fysieke prestatie leveren. “Om dat optimaal te kunnen, moet je lichaam in een goede conditie zijn.”

‘De Gezonde 7’: de 7 pijlers van een gezonde levensstijl

25 adviezen: niet een beetje van het goede te veel om te onthouden ?

Handiger is alles toe te spitsen tot een overzichtelijk aantal factoren waar we continu mee aan de slag kunnen. En mag het even goed ‘bekken’ ? Zoiets in de stijl van de filmtitel ‘The Magnificent Seven’, John Sturges’ western uit 1960, gebaseerd op “De 7 Samoerai” van Akira Kurosawa.

De gezonde 7 dus ! In De Groene Belg 1838 van 28 januari, toen ‘Corona’ voor ons nog als ‘Chinees’ klonk, werd vooraf aan de recensie van “100 % suikervrij in 30 dagen, ook al een schets gebracht van de 7 aspecten van een gezonde levensstijl. Provocerend omgekeerd tot de “7 Snelwegen naar het graf”.

En zie: ook Reginald Deschepper bracht zijn 25 adviezen onder bij ‘7 pijlers’. Ons bedienend van de recensie van Trui Engels en de lijst van Deschepper, maar er ook van afwijkend waar het nuttig leek, kan je de essentie van de 7 in ‘coronatijden’ als volgt samenvatten:

  1. Hygiëne: regelmatig handen wassen mét zeep; grote groepen vermijden én ‘social distancing’: twee meter is veiliger dan één, om elkaars uitademingen te vermijden. Handen schudden doen we nu ook niet. (Zie verder bv. op https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/02/26/tips-corona/
  2. Voldoende beweging: zo’n 10.000 stappen per dag zijn ideaal. Zeker in tijden van ‘lock down’ is voldoende beweging, best in de buitenlucht en in het zonlicht, niet vanzelfsprekend. Bij de VRT valt te lezen hoe wetenschappers oproepen om te blijven sporten. "Vooral voor de geestelijke gezondheid zal dat in de komende periode zeer belangrijk zijn" zegt professor inspanningsfysiologie Wim Derave.”